Stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości Cele I Zadania

art

Dodany: 2019-12-10 Kategoria: Inne

Stanowiska Komitetu Standardów Rachunkowości. Cele i zadania rachunku kosztów. Rachunek kosztów firm komunalnych. Podstawowym celem artykułu jest wyobrażenie kosztów funkcjonowania przedsiębiorstwa, którego przedmiotem aktywności są usługi komunalne również organizacji ewidencji przychodów i kosztów w systemie finansowo-księgowym na potrzeby jego zarządzania. W artykule zostaną omówione zagadnienia dotyczące kosztów działalności przedsiębiorstw, których przedmiotem aktywności są usługi komunalne i mieszkaniowe, niezależnie od formę organizacyjno-prawną. W ramach artykułu zostaną omówione koszty poszczególnych obszarów aktywności przedsiębiorstwa, w tym: utrzymania dróg, utrzymania zieleni miejskiej, odbioru odpadów komunalnych, utrzymania składowisk odpadów komunalnych, przesyłu energii cieplnej, gospodarki mieszkaniowej, utrzymania infrastruktury przedsiębiorstwa. Będą dodatkowo omówione problemy organizacji zakładowego planu kont w obszarze przychodów i kosztów działalności przedsiębiorstwa komunalnego z uwzględnieniem zasad rozliczeń kosztów pośrednich jego działalności. Mój paragraf adresowany jest do: zarządów i dyrektorów, kierowników jednostek organizacyjnych, pracowników działów ekonomiczno-finansowych, pracowników działów księgowości, controllerów, pracowników urzędów gmin, jacy z racji swojej pracy sprawują kontrolę nad realizacją usług komunalnych w gminie, członków rad nadzorczych przedsiębiorstw, jakich przedmiotem działalności jest świadczenie usług komunalnych, niezależnie od jego formy organizacyjno-prawnej. Artykuł prowadzony będzie w formie informacyjno-doradczej, w postaci minimalny wykładów połączonych z elementami warsztatów. W celu zilustrowania materiału ile przechowywać sprawozdania finansowe wykładowego uczestnicy artykułu będą mieli do rozwiązania klika praktycznych zadań, związanych z poruszaną na wykładzie tematyką, przez co będą aktywnie uczestniczyć w szkoleniu. Indywidualne i grupowe rozmowy uczestników artykułu z prowadzącym zapewnią wymianę wiedzy, umiejętności i doświadczeń również rozwieją wątpliwości i problemy, nasuwające się w trakcie artykułu. Atrakcyjność artykułu zapewni prezentacja multimedialna, obejmującą tematykę artykułu również odwoływanie się do doświadczeń prowadzącego we wdrażaniu systemów budżetowania i controllingu w przedsiębiorstwach komunalnych. Rachunek kosztów przedsiębiorstwa. Cele i zadania rachunku kosztów. Ośrodki odpowiedzialności i miejsca powstawania kosztów w przedsiębiorstwie. Wyodrębnianie ośrodków odpowiedzialności i miejsc powstawania kosztów. Koszty obszarów działalności przedsiębiorstwa komunalnego. Zarządzanie kosztami przedsiębiorstwa. Koszty utrzymania i pielęgnacji zieleni miejskiej. Koszty utrzymania dróg (lato i zima). Koszty wywozu odpadów. Koszty utrzymania składowiska odpadów komunalnych. Koszty bazy sprzętowo-transportowej. Koszty utrzymania mieszkań komunalnych. Koszty utrzymania cmentarzy. Koszty utrzymania infrastruktury cieplnej – przesył energii cieplnej. Koszty utrzymania infrastruktury przedsiębiorstwa. Koszty innej działalności

Komentarze: 2

noavatar.png
Paweł Drembkowski 2020-03-25

Zwykle nie czytam artykułu na blogach, ale chciałbym powiedzieć, że ten tekst bardzo mnie zmusił, bym na to spojrzał! Twój styl pisania mnie zdziwił. Dzięki, bardzo dobry artykuł.

noavatar.png
Maria Lech wykładowca z zakresu rachunkowości 2020-05-15

Dziękuję za jakąś inną informacyjną stronę internetową. Gdzie indziej po prostu otrzymuję taki rodzaj informacji napisany w tak doskonały sposób? Mam teraz przedsięwzięcie, po prostu teraz biega, a ja szukałem takich informacji.